Nezařazené

Tepelné izolace rodinných domů

By 27. 3. 201722 listopadu, 20171 389 Comments

A je to tady!

Máte vyomítáno a Vaše myšlenky se už ubírají k představám stěhování, vnitřního designu a hádkám s partnerem, jestli zvolíte IKEA produkty nebo vnitřní vybavení na míru od místního stolaře s nej referencemi . . .

Jenže před tím je třeba ještě položit podlahu (celé souvrství)  a i nad ní je třeba se zamyslet.

Ideální je, pokud tepelné izolace celého domu řešíte již ve fázi projektu důkladně a vyhnete se tak polovičatým a nevyhovujícím řešením, které mají destruující vliv na kvalitu užívání Vašeho domu.

Myslete na to, že tepelnou izolaci tvoří zateplení střechy, obvodových zdí a PODLAHY! právě poslední jmenovaná plocha – podlaha – je stále velmi podceňovanou položkou, ale pro komfort a tepelnou pohodu Vašeho bydlení je to zásadní stavební prvek. Teplená izolace celé schránky domu by měla být VYVÁŽENÁ!

Uvedu Vám 2 příklady a i když se mohou zdát extrémní, obě tyto stavby jsme během posledních 2 měsíců realizovali.

 

RD Ostrava

2 podlaží o celkové výměře 186 m2, izolace stropu PUR pěna 28 cm, fasáda 18 cm šedý EPS, podlaha 1 NP 6 cm EPS 100S .

 

RD Petřvald

Bungalov o celkové výmeře 110 m2, izolace stropu vata 40 cm, fasáda 24 cm, podlaha 30 cm EPS 150S .

 

Oba domy mají teplovodní podlahové vytápění, betonovou podlahu De.Mann a vinylové krytiny + dlažbu v koupelnách. Představte si jak se bude žít v prvním domě v zimním období. Termostat, ovládající celou topnou soustavu, standardně umístěný v obytné místnosti cca 110 cm nad zemí bude spokojený (vypne) při pokojové teplotě vzduchu např. 22°C (zavisí na nastavení), obývací prostor vychládá díky nedostatečnému/nevyváženému zateplení podlahy právě od spoda (izolace stěny i stropu jsou vzhledem k zateplení podlahy předimenzované) a tak je každodením trápením chůze po studené podlaze ve vyhřátém domě. Povel termostatu – TOP – bude proti podlaze vždy zásadně opožděn a ani “chytrá” regulace není schopna přeprat ten jednoduchý pricip nevyváženosti – jedné studené podlahy proti 5 teplým plochám + teplému vzduchu v celé místnosti (efekt pokličky) a jedinou pomocí pro tento případ nevhodně zvoleného zateplení jsou teplé papuče . . .

Naproti tomu tu máme druhý dům s předimenzivanou izolací podlahy. Celý dům chladne právě od podlahy nejpomaleji a tak bude tato podlaha stále teplá a to i v momentě útlumu topného systému. V tomto domě bude velmi snadné udržet požadovanou teplotu se stálým efektem teplé/nestudené podlahy a užívat si chůze naboso či hraní si s dětmi na zemi .  . .

 

O jímavosti tepla různými materiály můžete vést dlouhosáhlé diskuse ale věřte, že mít pořádnou podlahovou tepelnou izolaci je pro Vás vždy výhrou!!!

Join the discussion 1 389 Comments

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací.

Abyste mohli co možná nejpohodlněji používat tyto stránky, je zapotřebí souhlasit s používáním cookies.

Zavřít